Un mercat monumental: el Mercat de Galvany

support_review-compressor

El mercat de Galvany és un dels mercats de Barcelona protagonista de l’arquitectura modernista de la nostra ciutat. Es un dels mercats que es va construir a Barcelona en el seu día com un edifici cobert i no com un mercat obert a l’aire lliure. Es un edifici del segle XIX i principis del XX, època en que l’estil modernista s’imposava a la ciutat de Barcelona, i que tant es va donar a conèixer amb multitud d’ exemples. Edificis públics de grans estructures de ferro que eren necessàries per allotjar les parades, , amb el mínins pilars possibles i sense grans obstacles. Una necessitat constructiva amb una certa solemnitat arquitectónica, que prestigia als barris en els quals es construïen. És el cas d’aquest mercat, declarat monument artístic.

El mercat de Galvany es troba al districte de Sarrià-Sant Gervasi, al carrer Santaló, va començar la seva construcció cap al 1868 inaugurant-se el 1927. Obra de l’arquitecte Pere Falqués i finalitzada per Antoni de Falguera. Construït en uns terrenys cedits pel comte Galvany del qual adquireix el seu nom. Un lloc on ja existia un mercat a l’aire lliure de pagesos que en aquells temps oferien els seus productes a la ciutat.

Consta d’una nau en forma de creu amb una gran cúpula octogonal central i una estructura formada a base de pilars de fosa  que suporten tot el conjunt. Una estructura que permet un gran espai diàfan i lluminós. Les seves façanes d’obra vista disposen d’un antic escut de la ciutat de Barcelona.

Si visitem aquesta magnífica construcció podem observar també els vitralls modernistes en les seves façanes laterals, una obra plàstica, que quan li incideix el sol, ens aporta diverses seqüències agradables de lluminositat i transparència. Tot això proporciona a l’edifici una atmosfera màgica irrepetible. És de destacar com aquests edificis emmarcats en la més pura tradició de l’arquitectura civil catalana han contribuït a conformar la imatge de la nostra ciutat. Construccions  que des de la necessitat d’aportar aquelles infraestructures necessàries per al barri, defineixen més enllà del mateix barri, l’estructura històrica d’una ciutat com la nostra

Per altra banda, l’oferta comercial del mercat és d’allò més variada i contribueix, juntament amb aquest majestuós edifici, a dotar el barri d’un enclavament on poder visitar i poder comprar tot tipus d´aliments.

Podem observar en el centre de l’ edifici sota la cúpula, l’existència d’un fanal amb un rellotge modernista que marca l’ hora des de la seva construcció fins avui dia. En resum, una arquitectura que va més enllà del temps que ens diu el seu rellotge, i que ens convida admirar una autèntica joia arquitectònica.  I el que és molt important,  ens permet adquirir productes d’una molt bona qualitat.

Jaume de Oleza, 17.07.16

Arquitecte

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio